Muinaisskandinaavinen perimätietoeepos Edda, eli ”suuren isoäidin tarut”, kertoo meille - ehkä Norjalaisten vuorten lounaaseen avautuvalta näköalapaikalta: ”Oli tulva ja suuri tulipalo. Vedet nousivat, maa pimeni, merikäärmeet pieksivät vettä. Kiviset vuoret iskivät yhteen. Maa vajosi veteen. Kirkkaita tähtiä putosi taivaalta. Tuli kohosi taivaaseen saakka.”

 Kiinalainen legenda kertoo meille kuinka: ”Valtava tulva ja maanjäristys saivat taivaan pylväät murtumaan. Maa murtui palasiksi, vedet puhkesivat virtaamaan ja tulvivat sen yli. Koko maailma joutui epäjärjestyksen valtaan. Jao ja seitsemän muuta pelastuivat veneessä”

 Atsteekkien, Tolteekkien ja Cichimeekkien kirjoitukset kertovat kuinka: ”Tulva peitti maan, vuoret vajosivat veden alle. Koko ihmiskunta hukkui valtavassa myllerryksessä.”

 Pohjois-Amerikassa Hopit kertovat että: ”Vuoriakin korkeammat aallot vyöryivät maalle. Mantereet murtuivat ja vajosivat aaltojen alle. Kun tulva lakkasi, eloonjääneet huomasivat olevansa korkeimpiin kuuluvan vuoren huipulla. Kaikki maa oli veden peitossa. Meren pohjassa olivat kaikki ylpeät kaupungit, Patuwvotat (lentävät laivat) ja pahan turmelevat maalliset aarteet.”

 Guarani heimon legenda Etelä-Amerikasta, muistaa yli sukupolvien: ” Suuressa tulvassa palmupuu irtosi juurineen ja ajelehti tulvavesissä. Kaikki ne jotka jäivät alas laaksoihin, hukkuivat. Tulva jatkui, kunnes vesi saavutti taivaan.”

 Sumerilaiset ja Babylonialaiset kirjoitukset kuvaavat elävästi kuinka: ”Hirvittävä vesipatsas kohosi taivaalle, valtameri nousi rannoille ja joet virtasivat yli äyräittensä. Hukkuneiden ruumiit ajelehtivat kuin merilevä”

 Inkojen kertomuksessa todetaan: ” Meri peitti koko maan 60 päivää. Kun se oli ohi, elossa säilyneet ihmiset, laamat ja villieläimet laskeutuivat korkealta Andeilta ja asuttivat maan uudelleen.”

 Arktisten eskimoiden legenda kertoo: ” Oli suuri tulva, johon liittyi jäätävä myrsky: Muutama eskimo säilyi yhteen köytetyissä kajakeissa.”

 Tlingit heimo Alaskasta puolestaan kertoo kuinka: ”Tulva nousi ja heimo lähti merelle suurissa kanooteissaan. Karhuja ja Susia yritti kiivetä mukaan, mutta ne ajettiin pois. Kanootit ajautuivat korkeimman vuoren huipulle. Vuoren huipulta Tlingitit katselivat kuinka puut, eläim... https://www.bod.fi/kirjakauppa/atlantis-ja-jaeaekauden-lopun-katastrofi-r-a-karmanen-9789523390676